Veiligheid en afspraken

Bij alles wat je doet loop je een risico. In de auto draag je een gordel om bij een botsing niet door de ruit te vliegen. Op de fiets heb je verlichting om in het donker gezien te worden. Ook bij het jeugdzeilen maken we afspraken om de veiligheid van het zeilen op zee zo veilig mogelijk te kunnen doen. Ook maken we afspraken hoe we met elkaar en met de instructeurs omgaan. Zeilen op een catamaran doen we met z’n tweeën, en jeugdzeilen doen we met z’n allen.

VEILIGHEID

Een wetsuit of surfpak is een pak dat zijn drager door het stilstaande waterlaagje beschermt tegen onderkoeling. Wetsuits worden van Neopreen gemaakt. Er zijn veel verschillende maten, en vormen. Als een wetsuit goed aansluit, komt er eerst een klein beetje water in, dat wordt dan door je lichaamstemperatuur opgewarmd. Het dragen van een wetsuit is verplicht. Dit geldt ook met windkracht 0 en een temperatuur van 30 plus. Het zeewater is namelijk nog steeds niet zo warm. Het gevaar van onderkoeling is altijd aanwezig als je zonder bescherming langer in het water ligt. Wanneer je hier meer over wilt weten klik dan op de volgende link http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothermie
Een zwemvest of drijfhulpmiddel wordt gebruikt als hulpmiddel bij het zwemmen. In tegenstelling tot een reddingsvest is het slechts een drijfhulp en zal het een (bewusteloze) drenkeling niet vanzelf op de rug keren met het gezicht boven water. Behalve drijfhulp is een zwemvest ook een stootkussen bij aanvaringen en houdt het de lichaamswarmte vast. Het dragen van een zwemvest is altijd verplicht.

AFSPRAKEN

Catamarans, zeilplanken, surfboarden en uitrusting van het jeugdzeilen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn.

Op catamarans wordt gevaren door niet meer en niet minder als twee personen.

Wanneer jeugdzeilen is afgelopen worden alle materialen opgeruimt en worden de catamarans aan de grondankers gelegd.

Voor iedere jeugdzeilers staat veiligheid voorop en iedere jeugdzeiler mag dit ook van een andere jeugdzeiler verwachten.

Wanneer wordt gezeild is het verplicht een wetsuit en zwemvest te dragen. Het gebruik van de zogenaamde shorty is alleen later in het seizoen en wanneer het team daarvoor toestemming geeft.

Wedstrijdzeilers hebben naast een wetsuit en zwemvest altijd een trapeze vest, schoenen en vuurpijl bij zich. Wedstrijdzeilers zorgen zelf voor hun uitrusting.

Wanneer wordt gezeild blijf je bij de kant in de buurt van Skuytevaert. Het gebied tussen Willy Zuid en de zuidkant van Skuytevaert is het zeilgebied voor de jeugdzeiler. We gaan ook niet verder als 250 meter uit de kant. Dit geldt uiteraard niet bij wedstrijden.

Jeugdzeilers respecteren elkaar en het team.

We behandelen elkaar met respect.

We laten elkaar niet opdraaien voor het aftuigen van de catamarans. Iedereen helpt totdat alles is opgeruimt. Ben je eerder klaar dan kan je altijd nog andere helpen. Eerst worden de boten afgetuigd en later je pak uit te doen.

Wanneer afspreken gemaakt worden tussen jeugdzeilers onderling of tussen jeugdzeilers en team worden deze afspraken ook nagekomen.

Jeugdzeilen doe je in teamverband

Zorg dat je op tijd bent bij het jeugdzeilen. De ochtendgroep start om 09:30 en de middaggroep om 12:30. Bij te laat komen kan je niet ingedeeld worden en kan er dus niet gezeild worden.

Zeilen doe je in teamverband en met elkaar. Zorg dat je op tijd bent en laat je collega jeugdzeiler niet zitten.

Team is er voor de jeugdzeiler

Bij vragen of onduidelijkheden kan je terrecht bij alle teamleden van het Jeugdzeilen.

Als er iets kapot is of je zit ergen mee dan kan je dat altijd melden bij iemand van het team.

Wil je iets en je weet niet of dat goed is of niet, dan kan je dat altijd vragen aan één van de teamleden.

In overleg met het team en de jeugdzeiler kan afgeweken worden van bovenstaande afspraken of deze kunnen worden aangepast naar aanleiding van de situatie.

LogoTeamSkuytevaertZtekst