Wedstrijdroeien


’t Pulletje heeft ook twee fanatieke wedstrijdteams: ’t Pulletje (herenteam) en ’t Rosétje (damesteam). Een enkele keer wordt voor een wedstrijd een combinatie van deze twee teams opgeroepen, namelijk ’t Mixje. De wedstrijdteams trainen vaker per week naar de wedstrijden toe en het trainschema wordt daar ook op aangepast.

De FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) organiseert het Nederlands kampioenschap sloeproeien wat bestaat uit verschillende wedstrijden door heel het land. Op dit moment zijn er 247 sloepen aangesloten bij de FSN en 30 wedstrijdorganisaties. Op de wedstrijdkalender staan verschillende soorten wedstrijden, waaronder lange-afstandswedstrijden en grachtenraces die onderdeel zijn van de grachtencup. Wedstrijden worden geroeid middels een handicapsysteem waarbij op basis van geleverd vermogen per roeier, een wattage, een uitslag wordt berekend. Er zijn verschillende klassementen in het sloeproeien, namelijk de hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse en sinds 2023 is de vrije klasse in het leven geroepen. Eindig je hoog in de klasse, dan promoveert het team. Degradatie is helaas ook mogelijk. Dit wordt bepaalt aan de hand van de wattages die zijn geroeid met het team.

De koninginnenraces van het jaar zijn de Harlingen-Terschelling Roeirace over een afstand van ongeveer 34 km over de Waddenzee en de Grachtenrace Amsterdam, een race van 24 km dwars door het centrum van Amsterdam. Daarnaast zijn er tientallen wedstrijden tussen maart en november. De laatste wedstrijd van het seizoen is Muiden-Pampus-Muiden die 3x wordt geroeid over een heel weekend.

Om je bij het wedstrijdteam aan te sluiten is lidmaatschap bij Skuytevaert nodig en vragen we een bijdrage voor het onderhoud van de sloepen, bijbehorende attributen en een bijdrage voor het inschrijfgeld van de wedstrijden. Elk jaar wordt deze bijdrage vastgesteld. Voor 2023 is dat €100,-.