Roeien bij Skuytevaert

Naast de introductie van het sloeproeien door stichting ’t Pulletje wordt er al sinds 2020 langzaam maar enthousiast toegewerkt naar het introduceren van een andere vorm van roeien bij Skuytevaert; het roeien met wat lichtere en minder stabiele boten op zee, Coastal Rowing, en op de Oude Rijn (en verder) vanuit de Synthese loods.

Al deze vormen van roeien kan verwarring geven, daarom bij deze wat duidelijkheid.

Wat is nou roeien?

Roeien is een sport waarbij een roeiboot vooruit wordt gestuwd door met roeiriemen door het water te bewegen. Wat roeien onderscheid van kanoën is het gebruik van riemen i.p.v. peddels.

Bij sloeproeien zit de roeier op een vaste bank en gebruikt daarbij beide handen om 1 riem vast te houden. De roeier gebruikt rug en armen om de riem door het water te bewegen. Sloeproeien doe je nooit alleen, en er is altijd een stuurman of stuurvrouw.

Bij de andere vormen van roeien beweegt de roeier op een rijdend bankje. Dus dan gebruik je niet alleen je rug en je armen, maar vooral je benen. De rug en armen gebruik je om de kracht van je benen via de riem over te brengen op het voortstuwen van het water. Bij deze vorm van roeien kun je of met 1 riem aan één kant van de boot roeien (boordroeien), of je hebt in elke hand een riem (scullen of dubbelen).

Roeien in deze vorm kun je alleen doen (skiffen, altijd met 2 riemen), met z’n tweeën, drieën, vieren of achten. Ga je skiffen, dan moet je zelf sturen. Er zijn boottypes die het zonder stuur doen, maar dan heb je het over topwedstrijdboten. Als je voor de gezelligheid roeit, heb je altijd een stuur mee.

De boten zijn lichter, langer, minder stabiel en kwetsbaarder dan de boten die worden gebruikt bij sloeproeien. Ze zijn soms van hout, meestal van polyester.

Er zijn speciale steviger en kortere roeiboten, geschikt om op zee mee te roeien. Die vorm van roeien heet coastal rowing. Jullie hebben ze deze zomer al op het strand kunnen bewonderen en in actie kunnen zien tijdens de NK Coastal Rowing.

Voor meer algemene informatie zie:

https://www.sport-en-spelen.nl/roeien.html

https://knrb.nl/de-roeisport/ .

Achtergrond

Doel van dit initiatief is het hebben van een breder aanbod aan activiteiten bij Skuyteveart om de vereniging nog aantrekkelijker te maken voor huidige leden en voor meer  watersportliefhebbers. Roeien is bovendien een sport die ook buiten het strandseizoen beoefend kan worden. Daarnaast is de Koninklijke Nederlandse Roeibond erg enthousiast over deze kans om roeimogelijkheden te creëren in Katwijk. Roeien wordt steeds populairder, veel roeiverenigingen hebben wachtlijsten. De mogelijkheden bij Skuytevaert vanwege de ligging van de Synthese loods en sociëteit aan de Oude Rijn lijken daarvoor ideaal.

In de zomer van 2020 zijn we met een groep enthousiaste mannen en vrouwen begonnen met roeien in twee wherry’s, die waren geschonken door de Leidse Roei- en Zeilvereniging Die Leythe.  Nieuws over een nieuwe roeimogelijkheid in Katwijk ging snel rond, men helpt elkaar graag in de roeiwereld en een paar maanden later lag de loods al vol roeiboten via schenkingen van roeivereniging Leerdam en roeivereniging de Koggen in Wervershoof. Zie ook de oproep in een recente Skuytepraet over de mogelijkheden te (leren) roeien bij Die Leythe in Leiden en roeivereniging Rijnland in Voorschoten, die nog steeds staat.

Er zijn nu een functionele Wherry en twee varende C4-en die geschikt zijn als instap- en oefenboten. Daarnaast zijn er nog een aantal twee- en éénpersoons kleinere – zogenaamde gladde – roeiboten die wat meer roei-ervaring vereisen.

Even wat boottypes:

Een wherry: Een redelijk brede, zware en dus stabiele en tweepersoons scullboot met  stuur– zie eerste foto.

Een C4: Een redelijk brede maar lichtere en dus minder stabiele 4 persoons  boordroeiboot. Zie onderste boot op foto hieronder. Deze boten zijn rond de 11 meter lang en zijn wat fors voor de Synthese loods, zoals jullie zien op de onderste foto.

Een gladde roeiboot is smaller en heeft een smallere basis en roeit daardoor onstabieler. Je hebt meer ervaring nodig om hierin te kunnen roeien.

In het najaar van 2020 is al lekker geroeid in wherry’s en C4-ren, maar het gesleep met boten en het gebrek aan instapmogelijkheid – er is een vlot i.p.v. een steiger nodig om makkelijk in en uit te kunnen stappen – maakte dat het initiatief na deze eerste enthousiaste periode wat stil kwam te liggen. Corona hielp ook niet.

Er zijn in de tussenliggende tijd echter plannen en tekeningen gemaakt en de benodigde vergunning voor een vlot werd aangevraagd en is inmiddels verkregen.

Stand van zaken voorjaar 2023

Begin februari dit jaar zijn plannen om een vlot te bouwen doorgezet en op het moment van schrijven zijn de werkzaamheden begonnen, zie de foto hieronder.

Er komt een vlot met stellingen direct aan het water voor de C4-en, zodat die makkelijk gebruikt kunnen worden. Het streven is om op 1 april aanstaande naast de sloepen van het Pulletje te demonstreren hoe mooi ook roeien in de C4 en Wherry kan zijn.

Verdere uitbouw van de roeimogelijkheden op de Rijn in de vorm van het in gebruik nemen van een deel van de synthese loods en bereikbaar maken van de vlotten via een zijdeur in diezelfde loods kan overwogen worden als de groep actieve roeiers zich verder uitbreidt.

Het roeien op het wat rustiger vlakke water van de Oude Rijn is een essentiële voorbereiding op het werk in de branding. Voor hen die de smaak echt te pakken krijgen opent het veel mogelijkheden voor het maken van toertochten zowel in Nederland als daarbuiten, deelnemen aan wedstrijden van verschillend niveau of gewoon lekker wat bezig te zijn met bootjes en water buiten het strandseizoen. Voor wie nog meer hierover wil lezen, voeg ik de volgende links toe.

https://knrb.nl/roeisport/toerroeien/

https://knrb.nl/roeisport/masters-wedstrijden/

Tot slot een oproep

Om bovenstaande mogelijk te maken zijn er roeiers, stuurmannen en coaches nodig en daarnaast nog de nodige handen om boten vaarklaar en vertoonbaar te maken en te verplaatsen van de Blekerstraat naar de Synthese.

Heb je interesse om te roeien, te sturen of gewoon mee te helpen met het opzetten van deze prachtige tak van sport bij onze vereniging?

Neem dan contact op met Hans de Koningh of Saskia Taat.

Werving buiten de vereniging zal volgen als we meer en betere faciliteiten te bieden hebben. Dat er interesse bestaat voor roeien in Katwijk, en dus lidmaatschap van Skuytevaert, is inmiddels al wel duidelijk geworden uit de vele reacties van omstanders.

Hans de Koningh                                                        Saskia Taat

dekoninghen@gmail.com                                         taatpiena@xs4all.nl

06 – 220 80 128