4 juni 2011 Start jeugdzeilen

Zaterdag 4 juni 2011 De eerste keer jeugdzeilen dit jaar stond in het teken van kennismaking met de jeugdzeilers, de catamarans en de zee. In de ochtend zag het er allemaal rooskleurig uit maar de wind begon al snel toe te nemen. Veel lozen van de wind en veel zout water over je heen. Ook de catamarans hebben het geweten. Eén heeft het water niet gehaald omdat deze als om het strand omwaaide en waarbij de diamant verstaging heeft losgelaten. Babet heeft een verlag geschreven over het toch roerige begin van het jeugdzeilen….

Van onze verslaggeefster Babet

Vandaag EINDELIJK weer zeilen! Eerst even in het Weakhuis gezeten en daarna de andere jeugdzeilers geholpen met het naar beneden brengen van de boten. Toen alles beneden stond hebben Nelina en ik alle zeilen uit het hok gepakt en alvast naar buiten gedragen. Bram wilde even alle namen opnoemen en deelde gelijk de boten in. Ik zat samen met Nelina, Daniel en Henri op de Witte Hobie (Bad Boys). Na de indeling was het tijd om de boten op te tuigen, blijkbaar was Bram nog niet helemaal wakker, want ik heb geen goede relatie met een Hobie, en zeker niet de witte! Na ongeveer een half uur tot drie kwartier was alles opgetuigd en kon iedereen een pak, trapezevest en een zwemvest aan gaan trekken. Het was even zoeken naar een goed pak. Nadat ik mijn pak had aangetrokken, ging ik even buiten zitten. Toen ik even opkeek zag ik dat de SL omviel, er brak iets af van de mast. Dat was de eerste boot die stuk ging. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer jeugdzeilers naar beneden en vertrokken er al een paar de zee op. Aangezien Kees te laat was met de reddingsboot in het water gooien, gingen wij als laatste weg. We zijn een paar keer heelhuids heen en weer gevaren, maar toen… Omdat we met z’n vieren op de boot zaten, waren we net even iets te zwaar om goed te kunnen zeilen. De punten begonnen al een beetje te duiken, maar voordat we met z’n allen nog meer naar achteren konden gaan ging de achterkant van de boot al omhoog… We maakte het begin van een koprol! Halverwege de koprol ging de boot toch weer op zijn kant. Achter elkaar kukelden we naar voren en landden we in het water, de eerste reactie van Daniel toen hij boven water kwam: ‘’Het is koud! Het is koud! Het is koud!’’ Henri lag aan de andere kant van de boot, Daniel lag (dacht ik) ergens achter de boot en Nelina en ik lagen ervoor. Door de harde wind en stroming ging de boot er hard vandoor, en wat leer je ook alweer met jeugdzeilen ‘’Nooit de boot loslaten!’’. Dus zwom ik gelijk naar de boot toe, toen ik hem vast had trok ik Nelina naar mij toe zodat zij ook bij de boot kon komen. Henri was met touwtjes bezig (of zoiets) en toen schoot mij weer te binnen dat wanneer je om bent gegaan, je moet controleren of de fok en grootschoot los zijn, dus maakte ik de fok los. Henri en Daniel gingen daarna op de drijver staan om te zorgen dat de boot weer rechtkwam. Omdat Nelina niet meer op de zeilboot wilde, ging ze bij Kees en Jaap op de reddingboot. Toen waren er nog maar drie. We gingen weer heen en weer zeilen maar op een gegeven moment hoorde ik een harde tik, het railsje waar de fokkenschoot aan zit (je weet wel, dat ding dat met 5 popnagels vastzit), dat liet los, op een gegeven moment zat hij nog maar met 1 dingetje vast. Dat was het eindsignaal van onze boot, tijd om naar de kant te gaan. Eenmaal op de kant gekomen schoot ook de laatste popnagel los. Ik vond het al raar dat Dick met de Nacra heel ver het strand op ging, maar na een tijdje kwam ik erachter… Hij was zijn roeren, joystick en de hele boel verloren! Ja, je leest het goed, VERLOREN!  Je vraagt je nu vast af, hoe hij dat gedaan heeft.. Werkelijk geen idee! Ze hebben hem volgens mij ook niet meer gevonden. Iedereen was nu aan de kant en ging zijn ding doen. De wind was nu te krachtig geworden en er waren ook gewoon te weinig boten om te zeilen, dat betekend dus dat er afgetuigd moet worden. Dit ging wel aardig snel en na 5 boten naar boven te hebben gereden was het tijd voor frikadellen en hamburgers.  Na het eten ging Bram aan de middaggroep voordoen hoe je een boot moest optuigen. De oudere jeugdzeilers besloten hierbij om even lekker in de zon te gaan liggen op de andere Nacra. Na een fantastische, gezellige dag tevreden naar huis gegaan, op naar volgende week!
Groetjes, Babet

Video Jeugdzeilen 4 juni 2011