30 juni 2012 Reddingdemonstratie en jeugdzeilen

Vandaag is ook het SAR (Surf And Rescue) evenement van de KNRM op strand.

Omdat er redelijk veel wind stond was het verstandiger om op elke boot een ervaren instructeur te zetten, daarom ging ik met Jaap op de rescueboot.  We zagen een donkere, dreigende lucht aankomen vanaf Scheveningen, dus stuurden we de meeste boten naar de kant, behalve Henri, hij wilde nog één rakje varen met Jacob, hij had in het begin problemen met een andere boot en moest daarom terug naar de kant. We hielden een oogje in het zeil en wilde bijna terug naar de kant gaan totdat er een grote golf aankwam en de punten van de zeilboot doken het water in… boot op z´n kant. En dat niet alleen, de ene drijver lag wel erg diep in het water.

Na een aantal pogingen van Henri, sprong ook ik in het water om ze te helpen. Het lukte ons uiteindelijk om de boot weer recht te krijgen en toen was De Redder van de KNRM achter ons en sprong een van hun ook in het water om ons te helpen, we konden hun hulp goed gebruiken met de steeds zwaarder wordende drijver. Ondertussen was Jaap hulp gaan halen bij Skuytevaert. Door de bemanning van De Redder werd besloten om Jacob mee te nemen op hun boot, en dat gebeurde dan ook, dit vond hij natuurlijk niet erg. Henri had besloten dat het grootzeil naar beneden moest omdat we dan gesleept konden worden, dus maak ik de grootschoot los, maar Henri kreeg het zeil niet naar beneden en besloot toen om maar terug te zeilen, grootschoot weer vast dus, ik had het geprobeerd, maar kreeg het niet voor elkaar. Ondertussen zakt de achterkant van de boot, waar ik ook op zat weer naar beneden en lag ik in het water met de grootschoot in m’n hand, snel het harpje los maken en weer naar de oppervlakte zwemmen, het harpje is gered! Maar wat doe je dan met een los harpje.. juist! Die doe je dan in je schoen!

De jetski van de KNRM was er ondertussen ook bijgekomen, dus kon De Redder verder met de demonstratie bij het strand. De jetski besloot dat degene op de mat, in de plaatst van de man van De Redder moest komen dus ze wisselden om. Na een hele tijd kwam Jaap weer terug en wisselden we de Jetskiër om voor Adriaan en konden we naar de kant bij Skuytevaert gesleept worden door Jaap en Bram. Hier bleek dat er een hele grote scheur in zat.

Het avontuur was voor Jacob nog niet voorbij. Hij werd met De Redder naar de kant gebracht en werd met de gele vrachtwagen terug naar Skuytevaert gebracht. Voor Jacob was dit een ervaring die we de hele middag in vele varianten te horen hebben gekregen.

Na de bijzondere ochtend was het aan de middaggroep om lekker zelfstandig te gaan zeilen. Doordat de BadBoys niet meer ingezet kon worden en er nog een Nacra uit Noordwijk gehaald moest worden zijn we met drie jeugdzeilers op een catamaran gestapt. Eerst wachten tot de resqueboot uit Noordwijk was teruggekeerd om vervolgens lekker te knallen op het water. Door al het gebeuren in de ochten zijn we met de middaggroep wat langer doorgegaan om toch nog wat zeiluren te draaien.

Voor meer foto’s over dit avontuur kan je ook kijken op www.112bollenstreek.nl. Er is ook film materiaal maar daar wachten we nog even op. Er is vanaf “De Redder” ook gefilmd, hier word een documentaire van gemaakt door TV West, dit moet begin 2013 verschijnen.