Skuytevaert verliest zeilbattle NW-KW

Afgelopen weekeinde is alweer voor de 21e keer Noordwijk – Katwijk verzeild. Het evenement was vorig weekeinde al uitgesteld vanwege herfstachtige omstandigheden en ook deze keer leken de weergoden in eerste instantie ons niet gunstig gezind. Op zaterdag was het een bewolkte dag met een hoge deining en in eerste instantie relatief weinig wind.

De opkomst was navenant, zowel vanuit Skuytevaert als de ZVN was de opkomst zeer middelmatig te noemen. Afgeschrikt door het weer van de afgelopen weken, hadden veel zeilers waarschijnlijk eieren voor hun geld gekozen en (daar waar nog wel mogelijk) de zonnige stranden elders in Europa opgezocht. Uiteindelijk deden er 43 teams mee aan deze editie en dat is natuurlijk veel te weinig.

Zoals gezegd, een lastige dag op zaterdag, waarbij de wind tijdens de eerste startprocedure toch nog onverwacht aanwakkerde. De hoge golven zorgden ervoor dat het best lastig varen was en hier en daar moesten nog enige (lichte) reddingsacties uitgevoerd worden. Na 2 pittige maar lekkere races, was het dan ook best wel prettig om aan de kant met een biertje af te blussen. Omdat er veel zeilers direct weer naar Katwijk zeilden, was de opkomst in de tent enigzins teleurstellend; daar moeten we over 2 jaar toch maar eens een handig alternatief voor bedenken, want het zeilen bestaat natuurlijk uit zeilen en apres-zeilen…

Op zondag was het weer (bijna traditioneel) compleet anders. Gelukkig schoven er nog enkele teams aan en kon er nog een acceptabele vloot op het water komen. De wind was afgenomen tot een matige en zeer varierende 2 Bft en dat was met de branding die er nog stond wel een lastige opgave om bij de start te komen.

In de klasse Kleine Boten, was het makkelijk punten scoren voor onze Noorderburen. Er waren geen Katwijkse deelnemers, dus konden de 15 punten voor de totaaltelling wel heel erg makkelijk in de knip gestopt worden. Vooraf hadden de comités bedacht dat Skuytevaert dit wel zou kunnen beantwoorden door 15 punten te pakken in de klasse Grote Boten zonder Spi, maar daar gooide Peter Spijker met z’n A-cat wat zand in het eten door de 1e prijs te pakken. De Katwijkers deden het daar voor de rest als vanouds met Maarten en Hans Jungerius die in eerste instantie nog wel voor de hoofdprijs leken op te gaan, maar op zondag met windkracht 2 en minder niet tegen de A-cat op konden. Ook Floor van der Plas en Kees Kraaijenoord hielden de Katwijkse eer hoog met een derde plaats, terwijl Nico van Egmond met Gerdien Volbeda en Chris en Jan Minnee met de 4e en 5e plek ook de broodnodige punten scoorden.

In de klasse Grote Boten met Spi waren het Eddy Pool en Arie van der Plas jr die met de Nacra 20 Carbon het Noordwijkse geweld (2 Carbons) makkelijk van zich af wisten te schudden. Zij veroverden de 1e plaats, die ook in de laatste race op zondag (ze hadden materiaalpech opgelopen tijdens het uitgaan) niet meer in gevaar kwam. Klaas van Duin werd knap 2e, terwijl Piet en Alex Nijgh jammergenoeg alleen op de zondag aan de start verschenen, maar wel knap 2 1e plaatsen wisten te scoren.

In de Formule 18 waren Hans van der Plas en Karel de Mooij na lange tijd weer verenigd, maar dat was in de resultaten niet merkbaar. Zij werden ruimschoots eerste, terwijl de Noordwijkers daar de 2e en 3e stek vergaarden. Wim Nagtzaam en Pieter van der Plas scoorden hier de 4e plaats, terwijl ook Ties van Bruinessen en Ralph Molenaar zondag sterk aan de start verschenen. In de eerste race zaten zij lange tijd in de kopgroep en moesten dit in het laatste rak laten schieten. De 4e en laatste race namen zij vanaf de start brutaal de leiding, om deze gedurende de race niet meer af te staan. Een groot compliment voor deze heren, die pas dit jaar voor het eerst op een catamaran te vinden zijn.

Dus ja, de eindoverwinning ging – ondanks de zege voor Skuytevaert in 3 van de 4 klassen – toch relatief simpel naar onze Noordwijkse gastheren. Kees Kraaijenoord gaf sportief de complimenten en felicitaties aan Klaas van Duin en het lijkt er toch een beetje op dat zeilen tegen de Noordwijkers een beetje hetzelfde is als voetballen tegen de Duitsers…

De complete uitslagen vind je hier