Oefenen met KRB en KNRM (op video)

Afgelopen woensdag hebben wat ervaren jeugdzeilers geholpen bij een oefening met de KRB en KNRM. Doel van deze avondtraining was om de KRB wegwijs te maken in hoe om te gaat met een catamaran.

Op de kant is eerst aan 16 KRBérs een demonstratie en uitleg gegeven van alle onderdelen van een catamaran. We hebben ons geconcentreerd op het weer recht krijgen van een catamaran en wat je kan doen als je in de buurt bent.

Na de demo en theorie zijn we het water opgegaan. Twee boten met twee jeugdzeilers en de reserves op de resque van de KNRM. Fanatiek gingen Babet en Jaco inclusief bemanning aan de slag om de catamarans om te krijgen wat best wel lastig is met gen wind. Ook is er vaak een KRBér opgestapt om zelf eens mee te maken hoe het is om om te gaan en de catamaran weer recht te trekken. Jaco ging zelfs zover dat nadat de catamaran was omgeslagen hijzelf weg zwom en de KRBérs zelf maar moeten uitzoeken om de catamaran recht te krijgen wat uitstekend ging.

Op de kant is ook uitgelegd he belangrijk de verstaging is op een catamaran. We hebben twee zijverstagingen en een voorstag. Ontbreken van één van deze verstagingen resulteert in het neergaan van de mast. Dit is uiteraard theorie, maar daar dacht niet iedereen zo over. Kijkend naar de andere catamaran konden we geen zeil zien en lag er ook geen catamaran om. Daar was de niet geplande demonstratie van mast overboord.

Hebben we toch alles kunnen oefenen.

En we hebben uiteraard de beelden

Dit vind je misschien ook leuk...