16 juli 2011 Glijen op de boot en … waar is Babet?

Van onze verslaggeefsters Babet van Prooijen en Roos van Duin (Video Jeugdzeilen 16 juli 2011)

Ik kwam aan op Skuytvaert en ik ging gelijk mijn pak aan trekken, want ik dacht dat er een windkracht 3 stond. Maar toen ik, Fabienne en Bram het water op gingen ging het echt heel erg hard. En nu doen mijn handen pijn want ik moest de fok vast houden en hij ging niet het blok dus moest ik hem vast houden. De wind was zo sterk (5 windstoten van 6) dat ik steeds naar beneden gleed. En toen vroeg ik of Fabienne ook de fok vast ging houden.

Dat ging al beter. Maar toen gleden we alle twee naar beneden. En toen wezen ze op de reddings boot dat we naar de kant moesten, omdat het te hard ging waaien. Dus toen voerde we terug naar de kant. We mochten van Bram nog eventjes een duikje nemen. En wij kijken eventjes om. En opeens zien we Bram aan een drijver hangen omdat de boot omgewaaid is. En toen gingen we hem op zijn kant maar aftuigen.

Dat was wat we zaterdag 16 juli hebben gedaan.
groetjes Roos van Duin

In vergelijking met de harde wind van afgelopen week viel het vandaag (op het land) wel mee. Aangekomen bij Skuytevaert zag ik Bram al hard in de weer met een schep. Alle jeugdzeil boten lagen onder een dikke laag zand. Nadat ik mijn spullen had neergezet ging ik ook maar aan de slag om de boten uit te graven, een heel karwei, maar toch is het gelukt! Met dank natuurlijk aan Willem, anders waren we nu nog bezig geweest.

Terwijl de instructeurs nog bezig waren met de boten afspoelen gingen de jeugdzeilers aan de slag om de twee Nacra’s die al aan de waterkant lagen op te tuigen. Dit ging voor de Hobie-jongens niet helemaal in een keer, maar met een beetje hulp stonden ze allebei opgetuigd en wel klaar om te vertrekken. De instructeurs hebben de SL gedaan, die is toch wat moeilijker dan de ‘normale’ boten.

Nadat we ons hadden omgekleed vond Bram het toch wel verstandiger dat Amy en ik niet alleen de zee op gingen (uiteindelijk maar goed ook!). Omdat Bram zich nog om moest kleden besloten we om nog maar even te gaan zwemmen, het water was toch nog wel koud. Na tien minuten kwam Bram naar beneden en konden we vertrekken.

Amy bestuurde de fok en Bram het grootzeil en de joystick. Omdat de wind op zee toch wel vrij krachtig bleek te zijn was het voor Amy en mij tijd om in de trapeze te gaan hangen, voor Amy weer een hele nieuwe ervaring ;)! Een heel eind op zee was het tijd om te gijpen. Weer terug op de boot dus en weer richting de kust, dat ging allemaal erg goed. Ondertussen waren de andere boten ook de zee op.

Bij het tweede rakje vond Amy het niet meer leuk om te hangen dus was het aan mij om te hangen, niet dat ik daar tegenop zag natuurlijk. Met een behoorlijke snelheid vaarden we weer zee op.

Na een tijdje vond Bram het wel tijd dat ik ging sturen, dit heeft hij geweten ook! Op een gegeven moment voeren we halve wind (dacht ik) en begon de punt te duiken, dus ik ging afvallen, en toen bedacht ik me dat ik dan juist moet oploeven en dat deed ik… Maar ja, omdat Bram het grootzeil had en ik me eigenlijk nergens goed vasthad verloor ik mijn evenwicht en viel ik achterover van de boot af, tja… ik denk niet dat ik het een beginners foutje kan noemen ;). Het is ook heel fijn om te weten dat iedereen die mee vaart goed op elkaar let Amy! Amy merkte pas toen Bram het zei, dat ik er niet meer was. Het was ook leuk toen ze me weer probeerde op te pikken dat het niet lukte, toen ik naar hun toe wilde zwemmen (ze lagen in de wind) vaarden hun achteruit.. Op naar de tweede poging dus. De opmerking van Bram vergeet ik ook niet meer: ‘Blijf daar!’ Alsof ik een keus had op zee ;)! Maar de tweede poging ging goed ik zat weer op de boot. Bram had mijn stuurmanoeuvre als een ‘Babetje’ gedoopt en ik ben bang dat ik dat nog tot mijn dertigste hoor.

We hebben nog een paar rakjes heen en weer gedaan en toen was het tijd om naar de kant te gaan. Waar het op zee nog hard woei, was het voor de kust windstil, erg lastig dus.

De middaggroep droop ook langzaam binnen en het was voor hun ook tijd op de zee op te gaan, volgens mij hebben zij niet zo lang gezeild, jammer!

Nu maar hopen dat het komende zaterdag mooi weer is met iets minder wind.

Groetjes,

Babet