Supergave branding

20150627006BEWERKT
Dat was me het jeugdzeildagje wel. Perfect zeilweer maar een uitdagende branding waar je eerst even doorheen moest zien te komen. Ook de terugweg zorgde voor een wat probleempjes. Doordat de tweede branding zo laag met water stond en daarna het weer behoorlijk diep werd, zorgde dit voor onvoorspelbaar gedrag van de  catamaran.

20150627005BEWERKTWat gebeurt er nu. De tweede brandig zorgt ervoor dat de roeren omhoog klappen waardoor je geen roer meer hebt. Normaal is dat geen probleem als je gewoon kan afstappen, maar in dit geval werd het weer zo diep dat je op de catamaran moest blijven zitten. Resultaat is dat de boot zo gaat loeven dat deze weer  koerste naar open zee. Das een probleem. Omdat twee instructeurs een SL gingen ophalen bij de Noord kon Dick de boten opvangen die in zijn enthousiasme met zijn scheenbeen langs een roer ging.

20150627001BEWERKTBij de SL was het roerbeslag van het rechterroer afgebroken. Dit zorgde ervoor dat de catamaran rustig en  zonder risico’s naar de kant werd gemanoeuvreerd. Nu heb je niet de keuze waar je aan land gaat, en dat was nu ter hoogte van de Watering. Met de tractor is de SL opgehaald.

Dit was niet het laatste vandaag. Eén van de Nacra 500 boten had last van een scheurtje in de beam. Omdat de beam een vrij essentieel onderdeel is van de catamaran werd direct naar de kant gevaren en is de beam meegenomen voor reparatie.

We hebben weer een hoop huiswerk deze week om volgend weekend aan de start te verschijnen van het Eneco Youth Event.

Alle foto’s zijn gemaakt door Jolanda, waarvoor dank.

Tot volgende week.