Verslag Nederlands Kampioenschap Hobie 2014

20140824 ONK Hobie3Zaterdagochtend begonnen we al een half uur later omdat er een giga onweersbui passeerde. Nu kon je het einde van de bui zien hangen en konden we vol goede moed gaan tuigen. Zo snel mogelijk om op tijd naar Noordwijk te vertrekken. Windkrachtje twee dus we hadden alle tijd nodig om op tijd in Noordwijk aan te komen. Waarschijnlijk hebben we toen de fout gemaakt om te zeuren dat er geen wind stond en dat het best wat harder mocht gaan waaien. Dat hebben we dus het gehele weekend gehad. Op zaterdag 19 knopen en op zondag gemiddeld 16 knopen waarbij de vlagen even buiten beschouwing zijn gelaten. De zee begon rustig, maar werd gedurende het weekend steeds wilder. Ondanks dat is er door de jeugd steeds gezeild, af en toe een wedstrijdje laten schieten, maar toch steeds weer zee op.

20140824 ONKHobie1Team Geert en Wilbert op de Dragoon kwamen de eerste wedstrijd al snel weer naar de kant. Geert vond het allemaal wat ruig, even wennen, maar we gaan straks weer zee op, was zijn reactie. Eindelijk voor de tweede wedstrijd weer op zee en wordt deze door de wedstrijdleiding afgebroken uit veiligheidsoverwegingen. De reactie van het team kan je raden: ‘Waar was dat nu voor nodig’.

Het andere team op de Dragoon waren Jacob en Damian. Voor Damian het eerste evenement en dat heeft hij ons laten weten ook. Damian, een keer bedanken is genoeg, maar we stellen het wel op prijs. Ook Jacob kon de eerste wedstrijd niet uitzeilen door wat problemen met de boot, maar ging wel weer voor de tweede wedstrijd die ze niet mochten afmaken.

Op zondag gingen alle wedstrijden door met ietsje minder wind, maar volgens vele met hogere golven. Deze golven zorgde ervoor dat Wilbert zeeziek werd en na de tweede wedstrijd terug kwam. Ze hadden al twee wedstrijden gevaren onder moeilijk omstandigheden dus geen probleem. Opwarmen en klaar maken voor de terugreis. Voor team Jacob en Damian was er niemand ziek, maar toch ook na de tweede wedstrijd naar de kant. Het was genoeg.

In het Hobie veld hadden we ook een team aanwezig. Op zaterdag hebben Jaco en Babet gezeild. De eerste wedstrijd kon niet uitgezeild worden omdat de elementen even de boot aan het uittesten was en resulteerde in een gebroken ’traveler’. Onderdeeltje van niks, maar je moet het wel hebben. Doordat Johan van Hobie aanwezig was kon het snel vervangen worden en waren we op tijd voor de tweede wedstrijd. Deze wedstrijd als vijfde geëindigd wat een zeer goed resultaat was in het veld van 15 boten. De laatste wedstrijd verliep niet als gepland. Door het gemis van zeilschoentjes die ergens in het jeugdhok liggen (maatje 39) had Babet niet de grip die je onder deze omstandigheden moet hebben. Bij het oppakken van een flinke golf beide uit de trapeze geworpen waarbij de voet van Babet ook schade opliep. Niet meer verder zeilen en het weekend was ook gelijk klaar.

20140824 ONKHobie2Op zondag een compleet nieuw team aan de start, Jaco is vervangen door Nick en Babet is vervangen door Julia. Door de nog hogere golven vandaag was het voor de jeugdzeilers op de Hobie bijna onmogelijk om goed te varen met de Hobie. De eerste wedstrijd sloeg de fok door en de tweede wedstrijd moest ook voortijdig worden afgebroken. Veel ervaring opgedaan, maar vandaag toch net niet het weer voor de jeugd.

Als laatste uitdaging op zondag de boten terug varen naar Skuytevaert. Ook dit was een hele opgave. Netjes de branding door en vervolgens een uurtje schommelen op de golven. Waar de golven tegenwoordig vandaan komen is een raadsel. Van voren, maar ook van opzij, je weet niet waar je moet kijken (ik begrijp nu ook dat Wilbert een beetje gaar werd van de golven). Nadat alle boten veilig op Skuytevaert waren aangekomen alles afgetuigd en kunnen we terugkijken op een enerverend weekendje zeilen. Op naar de volgende uitdaging.

Jeugdzeilen Skuytevaert

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...