2 juni 2012 Eerste jeugdzeildag

Tussen twee lage druk gebieden door zijn we zaterdag begonnen met het jeugdzeilen. Een betere start konden we niet wensen en laat dit een voorbode zijn voor de rest van het seizoen. Dit seizoen zijn de groepen verdeeld in junior jeugdzeilers in de ochtendgroep en de wedstijdzeilers in de middaggroep. In de ochtend groep zal de instructeur nog een belangrijke rol spelen en in de middaggroep zal er zelfstandig gezeild worden. Vijf catamarans getuigd om de ochtend groep te verdelen met twee jeugdzeilers en een instructeur op één catamaran. De eerste keer voor sommige dus eerst even kijken hoe het gaat. Al snel staan de jeugdzeilers in de trapeze en varen alle catamarans lekker door elkaar voor de kust van Katwijk. Na 1,5 uur terug naar de klant met wat blauwe handen door de kou maar wel waanzinnig gezeild.

Voor de middag groep zijn er twee boeien in een half winds rak uitgelegd. Nog een extra catamaran getuigd om iedere catamarans met twee jeugdzeilers te bemannen. Voor de middaggroep is er een opleidingsplan uitgestippeld maar de eerste keer gaan we eerst even wennen door lekker de boeien halve wind te zeilen. Eerst door een lekkere branding waarbij sommige toch wat moeite hadden om doorheen te komen. Eenmaal gearriveerd bij de boeien gaat er blijkbaar toch wat adrenaline vloeien en ontstaat er al snel een wedstrijd. De wind was inmiddels een krachtje toegenomen en dubbel hangen was ook al snel mogelijk. Sommige jeugdzeilers namen iets meer risico

waardoor de eerste catamaran dit jaar is omgeslagen. Koud hé. Toch waren er klachten naar de instructeurs die de boeien te dicht bij elkaar gelegd hebben waardoor in en uit de trapeze wel heel snel moest gebeuren. Fanatisme genoeg om de volgende keer de start te gaan oefenen. Na het zeilen en aftuigen van de boten houden we ook een briefing om wat manoeuvres uit te leggen en om te kijken wat de jeugdzeilers goed vonden gaan en waar ze problemen mee hadden.

Veel jeugdzeilers hebben dit jaar eigen pakken en zwemvesten aangeschaft waar we heel gelukkig mee zijn. Voor de trapeze vesten hebben we een uitzondering gemaakt en daar zijn nog enkele beschikbaar vanuit het jeugdzeilen. Door sponsoring van Hans hebben we 6 trapeze vesten kunnen aanschaffen die gelijk vandaag al gebruikt werden door de jeugdzeilers.

Zoals elk jaar worden er weer filmpjes gemaakt door de resque boot. De eerste is klaar en is te bewonderen op: Filmpje middag groep