Wegvaren en aanlanden

In tegenstelling tot de zondagen hebben we bij het jeugdzeilen doorgaans wel wind. Afgelopen zaterdag was er een oefening in wegvaren en weer aanlanden.

Waar het aanlanden voor de meeste wel lukt is het wegvaren altijd weer een uitdaging, zeker als de wind uit zee komt en je schuin weg moet varen. De omstandigheden waren perfect om dit op een rustige manier te oefenen.

Voordat alle jeugdzeilers zee op gaan wordt er eerst nog uitgelegd hoe het wegvaren en aanlanden in zijn werk gaat. Met name hoe om te gaan met de roeren is belangrijk. Omdat we varen met verschillende type boten is dit ook weer voor elke boot anders.

Ook een belangrijk element is dat je de complete bemanning meeneemt. Wij hadden het idee dat dit logisch was, maar we konden ons niet aan de indruk onttrekken dat sommige jeugdzeilers toch liever alleen wilde zeilen.

Om deze oefening nog iets meer lol te geven hadden we een boei uitgelegd, en hier dus ook een competitief element aan toegevoegd. Wegvaren, boei ronden en weer aanlanden.

En uiteraard was er na de wedstrijd nog een de-briefing.

Jeugdzeilen Skuytevaert.

Dit vind je misschien ook leuk...