Reanimeren en AED cursus

Maandagavond 16 december was er een leerzame avond in de SOOS, bezocht door wakers, kiters en jeugdbegeleiders. We leerden van Hulsbosch & Broekhof (of herhaalden) hoe te reanimeren en hoe om te gaan met de AED. Het enthousiasme was groot: 17 deelnemers en zelfs nog een aantal op de wachtlijst. Met 4 gekloonde vrouwelijke poppen (nou ja, zonder armen en benen) op een rijtje kwam iedereen aan de beurt om goed te kunnen oefenen. Routine is belangrijk, zelf rustig blijven en de goede volgorde aanhouden bij het reanimeren. Goed om te zien dat iedereen zich vol overgave om de damespoppen stortte. Gelukkig maar dat er vochtige schoonmaakdoekjes beschikbaar waren om de poppenmonden schoon te maken tussen de mond-op-mond beademingen door! Wel bleek dat ook in deze situatie de beste stuurlui aan wal staan: het is makkelijker om door elkaar geroepen aanwijzingen te geven, dan om zelf met een reanimatie bezig te zijn. Het is belangrijk om degene die reanimeert de ruimte te geven en te helpen waar nodig.

Nadat je hebt gekeken of de omgeving veilig is en hebt gecontroleerd of het slachtoffer inderdaad niet ademt, zorg je ervoor dat meteen 112 wordt gebeld (op de speaker van een mobiel!), begin je ondertussen de reanimatie en vraag je aan een helper de AED te halen. Bij twijfel: altijd reanimeren! Je merkt vanzelf als het NIET nodig is aan de protesten van het slachtoffer. Het ‘snurken’ wat een slachtoffer kan doen is veelal geen ademhaling, maar nog een reflex. Ademhaling controleer je o.a.  door te luisteren bij de mond van het slachtoffer en te kijken of de borst op en neer gaat. Zowel in het Waeckhuys is een AED aanwezig als in de SOOS (de laatste hangt in de keuken, handig om te weten!).

Hulsbosch & Broekhoff: bedankt voor de heldere uitleg. En fijn dat er zoveel geïnteresseerden waren! Dit geeft een veilig gevoel.