Skuytevaert trots op makreelrokers

Op Koningsdag 2018 vond voor de 19e keer het Open Katwijks Kampioenschap Makreelroken plaats, georganiseerd door Oranjevereniging Katwijk aan Zee en Stichting De Vlegels uit Katwijk. Nu wil het geval dat veel rokers lid zijn van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert én dat de Stichting gerund wordt door o.a. Skuytevaerder Wim Guijt. Bovendien zitten er twee Skuytevaerders in het bestuur van de Oranjevereniging. Genoeg reden dus om hier even een klein verslagje van dit gebeuren te plaatsen.

Het was droog op Koningsdag (op een kort buitje na, wat wel even vervelend was toen het dak van de jury/verkoopkraam begon door te lekken) en er stond weinig wind. Omstandigheden dus om het Open Katwijks Kampioenschap Makreelroken te ‘verroken’ aan de voet van de Katwijkse Vuurbaak. De kasten werden, bijna, niet nat en het publiek dat bij dit evenement altijd volop aanwezig is, had geen hinder van de rook die vandaag meest recht omhoog ging.

Alle wedstrijdmakrelen waren op dezelfde wijze geprepareerd. Dus geen voorbehandeling naar eigen recept door de verschillende rokers. Dat zou een objectieve beoordeling door de driekoppige jury, bestaande uit Frank Key en Ton en Jan Stevens (de vierde persoon op de foto is een volkomen toevallige voorbijganger), onmogelijk maken. Toch hadden de drie mannen het niet gemakkelijk. Hoe is de kleur? Zijn de makrelen goed gaar? Het vel niet gebarsten? En… hoe is de smaak? Ze hadden er ruim een uur werk aan, maar kwamen er samen toch uit: 1e Noordwijker Richard Elbers, 2e Noordwijker Berend Duijndam en 3e Katwijker en Skuytevaerder Kees van Duijvenvoorde!!! Okay, de Noordwijkers hadden de overhand, maar toch een Katwijkse Skuytevaerder in de top drie. Gefeliciteerd Kees!

Niet onbelangrijk is het om te vermelden dat Stichting De Vlegels ook gerookte makrelen en broodjes makreel verkochten ten behoeve van hun goede doel: De jaarlijkse Feest/Carnavalsavond voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Nou, dat feest is voor 2019 alweer voor een flink deel financieel veilig gesteld, want er werd voor een mooi bedrag verkocht. Hennie van Duijvenvoorde, Cora Guijt en anderen hadden het er lekker druk mee.

Kortom, de K.W.V. Skuytevaert is trots op haar makreelrokers én op haar sociaal betrokken leden.

Dit vind je misschien ook leuk...