GEANNULEERD Voorafgaand aan ALV: 20.00-20.30 Film KZE 1974

Helaas! In verband met gezondheidsproblemen van onze filmoperator Jaap Klok, kan de film van het Kustzeilevenement 1974 op vrijdag 8 april niet vertoond worden. Maar… wat in het vat zit, verzuurt niet. De film zal nu gedraaid worden voorafgaand aan de Najaars- ledenvergadering. Voor u natuurlijk geen reden om niet naar de Voorjaarsledenvergadering te komen ;-). Wij wensen Jaap Klok een spoedig herstel.

Voorafgaand aan de ALV op 8 april 2016
van 20.00 – 20.30 uur nostalgie ten top:
Professioneel opgenomen 16 mm film van het Kustzeilevenement 1974 bij Skuytevaert.
Met dank aan Jaap Houwaard die dit kwetsbare stukje archief van de vergankelijkheid redde.

In 1969 organiseert Kustzeilvereniging Scheveningen (KZVS) op verzoek van Scheveningen Promotion een zeilevenement. Dit om het Europe Songfestival op te luisteren, dat Scheveningen opzet in navolging van het zo succesvolle Knokkefestival. De KZVS vraagt haar drie zusterverenigingen uit Noordwijk, Katwijk en Zandvoort deel te nemen en het wordt, met de overwinning voor de Scheveningers, een zeer geslaagd evenement. De vier zeilverenigingen besluiten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken en ziedaar: het Kustzeilevenement is geboren.

In 1970 neemt Skuytevaert de organisatie op zich en in 1974 weer, ditmaal onder auspiciën van de NFB die dan inmiddels is opgericht en de belangen van de brandingzeilers behartigt. Dit KZE in 1974 wint Skuytevaert nog niet, dat zal voor het eerst pas in 1977 zijn, maar is wel om een andere reden bijzonder. Toenmalig voorzitter Wim guyt komt met het idee om ook Skuytevaerts motorbootbezitters bij dit wedstrijdgebeuren te betrekken en dit blijkt een goede zet. Met deze samenwerking begint de opmars naar het goede onderlinge Skuytevaertgevoel tussen de verschillende ‘takken van sport’ binnen de vereniging.

Van dit Kustzeilevenement in 1974 is een professionele film getiteld Branding Zeilen opgenomen. Wie daar precies verantwoordelijk voor was is niet duidelijk. Maar het werd een mooie, 42 minuten durende geluidsfilm waaraan menig Skuytevaerder een groot nostalgisch plezier zal beleven. Mede omdat de film de tand des tijds glorieus heeft doorstaan en door Jaap Klok van de Archiefcommissie op een ouderwetse filmprojector vertoond zal worden.

In de uitnodiging voor de Algemene Leden Vergadering van 8 april 2016 leest u hoe laat de film Branding Zeilen begint. Een mooie gelegenheid om na de film in de Soos te blijven en ook eens een ALV bij te wonen. Kijk ook op www.skuytevaert.nl